Buikpijn

Buikpijn en Bekkenfysiotherapie

Buikpijn is een veelvoorkomende klacht die iedereen wel een moment in het leven kan ervaren. Het kan variëren van lichte ongemakken tot ernstige, chronische pijn die de kwaliteit van leven er kan beïnvloeden. De oorzaken van pijn in de buik kunnen verschillen en uiteenlopen van problemen met de spijsvertering (denk aan obstipatie en dergelijke) tot menstruatieklachten, stress, gynaecologische problemen of blessures. Een minder bekende, maar zeer effectieve benadering om buikpijn te verlichten, is bekkenfysiotherapie. Voor meer informatie over wat bekkenfysiotherapie inhoudt, klik hier.

Buikpijn en het bekken

Buikpijn kan vaak voortkomen uit een disbalans in het bekken. De spieren in het bekken ondersteunen niet alleen de organen, maar zijn ook betrokken bij de stabiliteit van de onderrug en zorgen voor continentie. Wanneer deze spieren overbelast worden of niet goed functioneren, kan dit leiden tot pijn in de buik en onderrug. Stress en emotionele spanningen kunnen grote factoren zijn voor het ontwikkelen van buikpijn. Deze spanningen lopen op in het bekkengebied waardoor pijn ontstaat en zich kan ook verspreiden naar bijvoorbeeld de liezen, benen en de bekkenbodem. 

Behandelmogelijkheden binnen de Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie helpt bij het achterhalen waar de klachten vandaan kunnen komen en biedt verschillende behandelmogelijkheden. Door te begrijpen waar de klachten vandaan komen en wat van invloed kan zijn is een belangrijke factor in het herstel. Samen met de patiënt wordt gekeken naar een behandelplan dat past bij het dagelijks leven van de patiënt. Tot de behandelmogelijkheden horen ontspanningsoefeningen van zowel de buik, de bekkenbodemspier en de rest van het lichaam. Hierbij hoort ook het aanleren van een ontspannen ademhaling, vaak zit deze hoger in de borst waardoor het lichaam niet volledig kan ontspannen. De bekkenfysiotherapeut kan ook manuele technieken (hands-on technieken) gebruiken om spierspanningen te verminderen in de buik, rug en bekkenbodemspieren. Daarnaast is een goed functionerende samenwerking tussen de rug, buik en bekkenbodemspieren van belang om een eventuele disbalans in de spiergroepen te verminderen, door middel van oefentherapie. Dit kan uiteindelijk overbelasting van bijvoorbeeld de buikspieren verlichten. 

Een multidisciplinaire aanpak met bijvoorbeeld de huisarts, gynaecoloog of andere specialisten kan van toepassing zijn wanneer de buikpijnklachten niet volledig herstellen. Er wordt dan samen gekeken naar welke behandeltechnieken mogelijk zijn voor een beter herstel.

Het is aan te raden om een bekkenfysiotherapeut te raadplegen als je last hebt van aanhoudende buikpijn die niet verbetert of als je het gevoel hebt dat je klachten gerelateerd zijn aan de bekkenbodem. De therapeut kan je helpen de oorzaak van de pijn te achterhalen en een effectief behandelplan op te stellen.

Conclusie

Buikpijn hoeft geen levenslang probleem te zijn. Bekkenfysiotherapie biedt een holistische benadering die niet alleen de symptomen behandelt, maar ook de onderliggende oorzaken aanpakt. Met de juiste begeleiding en behandeling kun je weer volop genieten van het leven zonder de belemmering van buikpijn. Als je twijfelt of bekkenfysiotherapie iets voor jou is, neem dan contact op met Fysio Veldstra.