Seksuologie

Bij klachten rondom seks, zoals pijn tijdens seks, verminderde zin of opwinding en moeilijkheden bij een orgasme, kan een bekkenfysiotherapeut waardevolle hulp bieden. Zij richten zich op het evalueren en behandelen van problemen in de bekkenbodem die een seksuele disfunctie kunnen veroorzaken. Ze kunnen spierdysfuncties, een verhoogde of verlaagde spierspanning, littekenweefsel, of andere fysieke belemmeringen identificeren en aanpakken. Ze bieden gerichte therapieën gebaseerd op oefeningen en het gedrag bij seks aan om de seksuele gezondheid te verbeteren. Met als doel de pijn te verminderen en de seksuele plezier te bevorderen.

Seksuologie - Bekkenfysiotherapeut Hoorn - Fysio Veldstra 3

Pijn bij het vrijen

Pijn bij vrijen, ook wel dyspareunie genoemd, is een klacht die veel wordt gezien in de bekkenfysiotherapie. Zes procent van de vrouwen in elke leeftijdsfase herkent zich in deze klacht. De pijn kan op verschillende momenten ervaren worden, namelijk meer op de oppervlakte rond de opening van de vagina of dieper in de bekkenbodem en soms tot de buik, of tegelijkertijd. Pijn bij seks kan primair optreden, dat wil zeggen bij het eerste seksuele contact, of secundair op een willekeurig moment in het leven. Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van dyspareunie. Elke fase van het leven gaat gepaard met veranderingen in seks en hoe iemand hiernaar kijkt. Denk hierbij aan de eerste ontdekkingen rondom seks, moeder worden, menopauze en na de menopauze. De angst die is ontwikkeld door de pijn, hormonen en stress zijn voorbeelden van factoren die invloed hebben op de klacht. Door de functie van de bekkenbodem te beoordelen en welke invloeden nog meer spelen vanuit het dagelijks leven, is het mogelijk om seks weer als plezierig te ervaren.

Seksuologie - Bekkenfysiotherapeut Hoorn - Fysio Veldstra 2

Seksuele problemen

Als over seks wordt gepraat, dan wordt er vaak gesproken over de intimiteit, de passie en het plezier. Voor veel mensen is dit vanzelfsprekend, maar er is een groep waar deze ervaringen anders kunnen zijn. Er zijn verschillende fases waarin seks opgebouwd wordt, ook wel de seksuele responscyclus genoemd. Het begint met de ‘zin’ in seks en de ‘opwinding’, wat uiteindelijk kan eindigen in een orgasme. Echter kunnen in al deze fases seksuele problemen ontstaan. Soms is er helemaal geen zin in seks, wat kan zorgen dat de opwinding matig tot niet aanwezig is. Ook kan een orgasme krijgen heel moeizaam of zelfs niet mogelijk zijn. Het kan ook voorkomen dat het orgasme te snel tot stand komt. Al deze problematiek kan leiden tot seksuele disfuncties. Zo kan bij een vrouw bijvoorbeeld dyspareunie ontstaan, ook wel pijn bij vrijen of pijn bij seks genoemd. Bij een man kan erectiele dysfuncties ontstaan, wat moeite met het krijgen van een erectie of het in stand houden de erectie kan betekenen.

Één van deze klachten ervaren is al vervelend genoeg en kan voor onzekerheid en schaamte zorgen. Praten over deze situaties kan heel lastig zijn, het kan uiteindelijk invloed hebben op een relatie wat veel invloed heeft op het in standhouden van de klachten.

Herken jij problemen?
Ik kan je helpen

U kunt bij ons terecht voor alle soorten bekkenklachten maar ook voor reguliere fysiotherapie. Neem contact op via het contactformulier of maak direct een afspraak.