Bekkenpijn

Pijn in en rond het bekken kan ontstaan bij de billen, de buik en de lage rug. De pijn kan ontstaan omdat de balans in de stabiliteit verstoord is. Deze disbalans kan in sommige spiergroepen een overbelasting als gevolg hebben, waar andere spiergroepen minder goed functioneren. Door deze overbelasting kunnen bepaalde spieren triggerpoints ontwikkelen die de pijn veroorzaken en uitstralen rondom het bekken. Dit kan in de buik-, bil-, rug- en de bekkenbodemspieren tot stand komen en de samenwerking tussen deze spieren verstoren. Wanneer de klachten een langere periode aanwezig zijn, gaat een lichaam zich aanpassen waardoor houdingen langzaam veranderen. Deze aanpassingen kunnen weer invloed hebben op de gewrichten rondom het bekken met de daar bijbehorende banden (denk aan het SI- gewricht, sacro-iliacaal gewricht, waar de wervelkolom de bekkenbotten raken). Deze kunnen onder spanning komen te staan welke ook weer pijn kunnen veroorzaken. Bij langdurige klachten wordt het steeds moeilijker om de kern van de pijn te lokaliseren en kan het dagelijks leven belemmerd worden. Uiteindelijk kan de bekkenpijn het plas en ontlastingspatroon beïnvloeden.

Bekkenfysiotherapeut Hoorn - Fysio Veldstra

Stuitpijn

Stuitpijn, ook wel coccygodynie genoemd, is pijn die zich bevindt in het stuitbeen (ook wel de staart genoemd), het kleine driehoekige botje aan het einde van de wervelkolom onder het heiligbeen. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan heel belemmerend zijn in het dagelijks leven. Pijn in de stuit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
Door een val, stoot of ander letsel aan het stuitbeen. Door overmatige en langdurige druk, denk hierbij aan lang achtereen zitten vooral op harde of zachte oppervlakken. Ontstekingen, infecties (wat zeldzaam is) en aangeboren afwijkingen kunnen in de loop van de tijd ook pijnklachten ontwikkelen. Bij het laatstgenoemde kan medicatie soms verlichting bieden.

De behandeling van stuitpijn kan variëren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de pijn. De bekkenfysiotherapeut gaat samen kijken waar de klachten vandaan komen en welke aanpassingen en handelingen noodzakelijk zijn om de pijn te verlichten. Er kunnen manuele technieken, oefeningen, adviezen meegegeven worden om de stuitpijn te verminderen. Soms kan een inwendig onderzoek en behandeling helpen om de pijnklachten op de lange termijn weg te krijgen.

Zwangerschapklachten - bekkenfysiotherapie Hoorn - Fysio Veldstra

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam van de vrouw. Dit komt door de hormonen die worden aangemaakt om het lichaam voor te bereiden voor de bevalling. De banden in de bekkenbodem verweken waardoor het bekken minder stabiel is. Deze verweking is nodig omdat tijdens de geboorte de baby de bekkenring moet passeren. In de meeste gevallen herstelt de instabiliteit na de zwangerschap vanzelf, maar soms veroorzaakt dit instabiliteitsklachten.

De klachten die worden ervaren bevinden zich in de lage rug, stuit, schaambot en rondom het bekken. Veelvuldig moeten plassen en soms urineverlies kan voorkomen tijdens de zwangerschap, dit kan onder andere komen door de druk van foetus op de blaas en de verhoogde buikdruk. Terugkerende blaasontsteking, moeizaam plassen, verzakkingsgevoel en pijn bij vrijen zijn ook klachten die voor kunnen komen tijdens de zwangerschap. De voorgenoemde klachten kunnen ook na de bevalling blijven bestaan.

Om de klachten rondom de zwangerschap te verminderen kunnen adviezen voor in het dagelijks leven meegegeven worden. Ook zijn hands on behandelingen nuttig om de directe pijn te verlichten. En vaak worden er oefeningen meegegeven om zelf ook invloed te hebben op de klachten.

Perineumpijn

Perineumpijn kan een hele felle pijn zijn tussen de anus en de vagina bij vrouwen, bij de mannen veelal tussen de anus en het scrotum. Deze pijn kan kortdurend zijn, maar het kan ook langdurig aanhouden en zelf chronisch worden (langer dan drie maanden). Het kan een zeurende, stekende en ook brandende pijn geven in dit gebied. De pijn kan uitstralen naar de lage rug, de liezen en de geslachtsorganen. Dit kan zeer belemmerend zijn in de dagelijkse bezigheden.

Oorzaken voor deze pijn kunnen zijn een zwangerschap, operaties rondom het bekken en een trauma. Daarnaast kan een continue druk op het perineum ook de pijn veroorzaken. De spanning in het bekkengebied neemt steeds meer toe waardoor de klachten kunnen verergeren en langer aanhouden.

Een behandeling van de pijn bij het perineum kan op verschillende manieren. Het bewust worden van de spanning en functie van de bekkenbodemspier, dit kan middels inwendig onderzoek en behandeling. Hieruit volgen oefeningen die thuis voortgezet kunnen worden om de pijn te verminderen. Ook worden leefstijl adviezen gegeven om de op lange termijn de klachten onder controle te krijgen

Herken jij problemen?
Ik kan je helpen

U kunt bij ons terecht voor alle soorten bekkenklachten maar ook voor reguliere fysiotherapie. Neem contact op via het contactformulier of maak direct een afspraak.